Er zijn meerdere omstandigheden, die dezelfde imprint geven. Er worden hier dus ook omstandigheden genoemd die niet op jou van toepassing zijn geweest, maar het gaat om de gemeenschappelijke imprint die is ontstaan.
Er kunnen diverse redenen zijn waarom er tot een keizersnede besloten wordt. Soms wordt die keuze vooraf gemaakt, en soms ontstaat dit pas tijdens het baringsproces. Bij een keizersnede komen veel minder hormonen vrij die voor de bevalling én voor de hechting tussen moeder en kind zo enorm belangrijk zijn; endorfine zorgt voor het gevoel van geluk en oxytocine bevordert de hechting. Vanwege het gebrek aan endorfine bij een keizersnede is de geboortestress voor een baby groter, en moeilijker te verwerken.
Als jouw keizersnede een geplande was, dan werd jij gehaald op een dag en tijdstip die door de gynaecoloog werd bepaald. Hierbij had jij zelf nog niet het initiatief kunnen nemen om geboren te willen worden. Op dat moment werd dit voor jou bepaald en dat was voor jou niet een scenario waar je rekening mee had gehouden. Het was ongeveer zoals dat je lekker
ligt te slapen en ineens gewekt wordt en uit je bed gelift wordt. Diezelfde overrompeling heb jij gevoeld. Deze geboorte was voor jou zeer overweldigend.
Of misschien werd er in tweede instantie besloten tot een keizersnede omdat jij tijdens je geboorteproces op een gegeven moment niet verder kwam en je moeder en/of jij in nood verkeerde. Je moeder werd hiervoor naar de operatiekamer gebracht, waarbij plaatselijke verdoving of algehele narcose aan haar werd gegeven.
Als je de weg naar buiten niet meer op eigen kracht kon vinden, bood de keizersnede uitkomst. Je hebt ervaren dat je vastliep en je je geboorte niet zelf kon voltooien. Wanneer het zo is gegaan blijft in je verdere leven het gevoel zelfstandig dingen te kunnen voltooien vaak uit. Je hebt immers de imprint dat je het niet zelfstandig hebt kunnen afronden. Hierdoor kun je de neiging hebben passief te zijn, en te wachten tot er iets magisch gebeurt.
Als je een puinhoop van je leven maakt, hoop/verwacht je dat iemand anders het wel oplost. Wellicht haat je verrassingen, en ben je een dwangmatige planner. Je kan je voorstellen dat wanneer er om medische redenen wordt gekozen voor een
volledige narcose, dit een ander scenario met zich meebrengt dan wanneer moeder wel bij kennis is tijdens de keizersnede. Als jouw moeder onder een algehele narcose werd gebracht dan is de narcose via de navelstreng ook bij jou terecht gekomen. Hierdoor waren je moeder en jij niet meer met elkaar verbonden tijdens de geboorte. Pas na het uitwerken van de
narcose konden je moeder en jij voor het eerst kennis met elkaar maken. Jullie zijn elkaar dan lange tijd kwijt geweest.
Kortom; de keizersnede biedt een uitkomst voor baby’s die niet via de natuurlijke weg geboren kunnen worden. Hij kan zelfs levensreddend zijn! Als dat het geval was heb jij dit ook ervaren en voelde de keizersnede zowel overweldigend als bevrijdend.
ledere baby heeft de behoefte om zijn geboorte zelf te initiëren en af te ronden. Twee basisbehoeften die bij dit geboortepatroon in het gedrang komen. Je hebt niet zelf het eerste initiatief kunnen nemen om de geboorte in gang te zetten, én je hebt de geboorte niet zelf af kunnen ronden.
Je kon niet de actieve deelnemer zijn aan je geboorte, maar moest het weerloos ondergaan. Dit was overweldigend. En kan de imprint geven dat jouw manier niet werd geaccepteerd/werd afgewezen. Dit kan later in je leven tot faalangst leiden.
Je hebt niet de diepe stimulatie gehad, die je tijdens een geboorte via het bekken wel zou hebben gehad. Je longen waren daardoor vochtiger, en je had meer tijd nodig om te ‘landen’. Lichaamsbesef (waar is mijn lijf in de ruimte) kan daardoor lastig blijven. En wat de longen betreft, zie je vaker astmatische aandoeningen bij mensen die d.m.v. een keizersnede
geboren zijn. Doordat je de weg via het geboortekanaal hebt overgeslagen, heb je belangrijke geboortebewegingen gemist. Hierdoor kunnen bepaalde reflexen, die nodig zijn voor ontwikkeling van bewegen, eten, praten, voelen en leren, minder goed geactiveerd zijn.
Wellicht herken je jezelf er in dat;
– Je extreem behoefte hebt aan lichamelijk contact (of juist niet) omdat je niet het
gevoel van weeën hebt ondervonden,
– Je vatbaar bent voor astma en voedselallergieën (omdat je niet door het
geboortekanaal bent gegaan werden je longetjes niet leeggedrukt, en kwam je dus
met ‘natte longen” ter wereld. Daarnaast heb je de vaginale flora van je moeder niet
hebt meegekregen),
– Je het gevoel hebt ‘ik zit vast/ ik kan het niet’,
– Je moeilijk grenzen kunt bepalen en houden,
– Je het gevoel hebt dingen niet goed te kunnen doen, en het jouw schuld is dat het
niet gelukt is,
– Je heel gevoelig bent voor onvoorziene onderbrekingen,
– Je steun als manipulatie ervaart,
– Je het gevoel hebt dat anderen je van je macht beroven,
– Je dingen graag zelf wilt doen, eigengereid bent.
Gevoelens van onmacht, schuld en onzekerheid liggen op de loer bij dit patroon. Wanneer je d.m.v. een keizersnede geboren bent zul je de nadrukkelijk behoefte hebben om vanuit eigen intuïtie en vrijheid de dingen op je eigen tijd en tempo te mogen doen.
1. Ik hoef mij niet schuldig te voelen.
2. Ik doe het op mijn eigen manier.
3. Ik kan altijd de mogelijkheden blijven zien.
4. Ik ben precies goed zoals ik ben.
5. Wanneer iets anders loopt dan verwacht, zal dit uiteindelijk goed uitpakken.
6. Ik verdien het om stevig vastgehouden te worden.
7. Ik maak verbinding met wat ik in mijn lijf ervaar.
8. Ik kan blind op mijn intuïtie vertrouwen.
9. Ik kan projecten starten en deze succesvol afronden.
10. Ik neem initiatief om mijn doel te bereiken.
11. Ik mag verdwalen om vervolgens opnieuw de weg te vinden.
12. Ik volg mijn eigen tempo, dat is de juiste.