9. PIJNBESTRIJDING TIJDENS GEBOORTE

Er zijn meerdere omstandigheden, die dezelfde imprint geven. Er worden hier dus ook omstandigheden genoemd die niet op jou van toepassing zijn geweest, maar het gaat om de gemeenschappelijke imprint die is ontstaan.

Wat als de baby tijdens de geboorte pijnbestrijding krijgt…

Diverse soorten pijnbestrijding en narcose kunnen tijdens de geboorte verschillende effecten hebben op de baby, afhankelijk van de gebruikte medicatie, de duur en de dosering. Bij pijnbestrijding door middel van bijvoorbeeld een ruggenprik kan de bloeddruk van de moeder dalen, waardoor er minder zuurstof en bloed naar de baby stroomt. Dit kan leiden tot verminderde hartslag en zuurstoftoevoer bij de baby. Bovendien kan dit het geboorteproces vertragen, waardoor er meer kans is op de inzet van medische interventies zoals een vacuümpomp of tangverlossing, die ook risico’s met zich meebrengen.

Het is goed om je te realiseren dat de pijn, door pijnbestrijding, bij je moeder verminderde en ze daardoor mogelijk minder in contact was met jou. Zij ervaarde immers minder pijn, maar voor jou gingen de weeën natuurlijk onverminderd door. Hierdoor kan jij hebben ervaren dat je moeder was ‘vertrokken’; en dat jij de zware klus in zijn eentje moest klaren.

Het gevolg hiervan kan zijn dat jij moeite hebt met het aangaan van relaties. Verder kan het zijn dat je sneller geneigd bent om voor pijnmedicatie of andere verdovende middelen te kiezen. Jij hebt chemische middelen van de pijnbestrijding die je moeder kreeg via de navelstreng ook binnen binnengekregen. Dat heeft direct invloed op je gehad. Wellicht was je hierdoor
na de geboorte wat versuft en ging je bijvoorbeeld minder actief op zoek naar de borst, dronk je niet effectief genoeg of maakte je minder oogcontact met je moeder. Die eerste hechting tussen je moeder en jou verliep daardoor minder succesvol. Dit kan door zowel je moeder als jou als een gemis zijn ervaren.

Bij algehele narcose tijdens een keizersnede komt de narcose via de placenta ook bij de baby terecht. Was je moeder onder narcose, dan was jij dat dus eigenlijk ook. Op dat moment had je dus op geen enkele wijze contact en verbinding met je  moeder. Het lintje tussen jullie werd plotseling verbroken. En misschien duurde het wel uren of zelfs dagen voordat je met
je moeder herenigd werd. Dit is zeer beangstigend voor je geweest. In eerste instantie voelde je de aanwezigheid van je moeder wegzakken en daarna voelde je ook nog eens dat je je eigen bewustzijn verloor. Het kan hierdoor zijn dat je moeite hebt met controle loslaten en jezelf durven overgeven in bepaalde situaties. Het kan ook zijn dat je angst ervaart voor
medische ingrepen of de afwezigheid van een geliefde.

Voor je moeder is het wellicht erg onwerkelijk geweest dat er nadat ze bijkwam uit de narcose ‘opeens een kindje’ was. Zo’n gevoel van ‘van wie is die baby?!’ Voor jou heeft dat als een afwijzing gevoeld.
Ook jij hebt, doordat je gedrogeerd was, een stuk van de bevalling gemist, en werd misschien alleen in een bedje wakker.

Als je op deze manier geboren bent kende je een eenzame start, waarbij je vanuit de overtuiging bent gaan leven dat hard werken loont. Je hebt daar de overtuiging meegekregen dat je het/alles alleen moet doen en niet vanzelfsprekend op hulp van anderen kunt vertrouwen.

Je herkent jezelf er misschien wel in dat;
– Verbinden voor jou moeilijk is,
– Je je verloren kan voelen, geen duidelijke richting hebt,
– Je weinig contact voelt met je lichaam,
– Je ‘spaced out’ raakt tijdens grote levensveranderingen,
– Je voelt dat je moeder ‘niet aanwezig’ was,
– Je een stimulans nodig hebt om de dag door te komen,
– Je het vaak koud hebt, en soms ook koud over kan komen,
– Je je gevoelens verdooft,
– Je je gedachten en creativiteit afstompt,
– Je de neiging hebt om verslavende middelen zoals drugs te gebruiken.

Je verlangen is om contact te maken met je lijf, te ervaren wat er in je omgaat en welke signalen je lichaam geeft. Het is een uitdaging voor jou om in het hier en nu te blijven en de regie en energie te behouden om alles te kunnen managen. Verbinding en oprecht contact met anderen is ongelooflijk belangrijk voor jou, maar o h, wat vindt jij het lastig om erop te vertrouwen dat dit ook voor jou is weggelegd.

Affirmaties die je kunnen helpen zijn:

1. Ik zet door, ook wanneer het moeilijk wordt
2. lk voel wat er speelt in mijn lichaam
3. Ik verbind mij met de mensen om mij heen
4. Ik heb genoeg energie
5. Ik heb de touwtjes in handen
6. Ik zorg vandaag goed voor mezelf
7. Ik ben fijn gezelschap en leuk om mee om te gaan
8. Ik vraag hulp wanneer ik dit nodig heb
9. Mijn toekomst zit vol verrassingen